top of page

Suitsutusta Kalevi Ahon nokkahuilukonsertolle

Saksalainen Klassik Heute -julkaisu arvioi syyskuussa ilmestyneen levyn, jolla soitan Kalevi Ahon nokkahuilukonserton. Levy saa täydet pisteet niin taiteellisesta laadusta, äänenlaadusta kuin kokonaisarviostakin. Nokkahuilukonsertosta kirjoitetaan näin:


Ilmiömäinen nokkahuilukonsertto


Koska yksittäinen nokkahuilu kattaa vain kahden oktaavin äänialan, erinomainen Eero Saunamäki käyttää Ahon vuoden 2020 konsertossa peräti neljää erilaista instrumenttia: c- ja f-vireisiä bassonokkahuiluja sekä altto- ja sopraninonokkahuiluja.


Säveltäjä on taitavasti ottanut huomioon soittimien hyvin erilaiset luonteet ja sisällyttänyt kaikenlaisia erikoistehosteita: erityisesti alttonokkahuiluosuuksissa kuullaan multifoneja eli erityisiä moniäänisiä soittotapoja, jotka eivät kuitenkaan kuulosta "puhtailta" soinnuilta. Sopraninon livertävät kohdat muistuttavat nokkahuilun barokkiperinteistä, kun taas matalassa rekisterissä olevat osuudet ovat pikemminkin meditatiivisia ja rentoutuneita.


Tämä 20-minuuttinen konsertto esitetään yhtenä jatkuvana, erittäin vaihtelevana jaksona – kuten myös tenorisaksofonikonsertto – ja se on tunnelmallisesti sovitettu kamariorkesterille. Siinä on myös Ahon musiikille tunnusomainen kimalteleva värikkyys.


***


Voit lukea arvion alkuperäiskielellä täältä:
13 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page