Moni ajattelee nokkahuilun olevan vain se kermanvärinen, muovinen pilli, jota soitetaan koulun kevätjuhlissa hieman epävireisesti. Ammattilaisen käsissä nokkahuilu on kuitenkin erittäin monipuolinen ja kiehtova soitin, jonka historia ulottuu lähes tuhannen vuoden taakse. Nokkahuilu on maailman väärinymmärretyin soitin!
Eero Saunamäki on toiminut ammattinokkahuilistina 20 vuoden ajan. Saunamäki on esiintynyt lukuisia kertoja sinfoniaorkestereiden solistina, kantaesittänyt kymmeniä teoksia ja hän on tunnettu esiintymisistään mm. Linnan juhlissa. Saunamäen soittoa kuullaan kamarimusiikkifestivaalien, klubien ja äänitteiden lisäksi mm. elokuvissa, tietokonepelissä ja hänen omalla YouTube-kanavallaan. Saunamäki opettaa nokkahuilunsoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja työskentelee rytmimusiikin parissa mm. Kaartin Combossa. Saunamäen muusikkotausta on erittäin monipuolinen ja hänen tavoitteenaan on osaamisensa ja persoonansa avulla tuoda nokkahuilua tunnetuksi positiivisella tavalla.
Tunnin kestävässä Nokkahuiluguru-esityksessään Eero Saunamäki käy läpi nokkahuilun historian keskiajalta nykypäivään. Esityksessä soitetaan teoksia sekä taustoitetaan niitä kertomalla soittajan omaan henkilöhistoriaan sekä nokkahuiluun ja sillä soitettavan musiikin historiaan liittyviä tarinoita. Tutuksi tulevat niin keskiaikaiset narrit, ylhäiset Keski-Euroopan hovit, nokkahuilun kulta-aika 1700-luvun alussa kuin myös oman aikamme käsitykset nokkahuilusta koulu- ja nykymusiikkisoittimena. Esityksessä käytetään kymmentä erilaista nokkahuilua pienestä garklein-nokkahuilusta ja suureen kontrabassonokkahuiluun.
Tiesittekö, että maailman suurin nokkahuilu on yli kolme metriä korkea? Tai että nokkahuilun avulla opetettiin häkkilintuja laulamaan 1700-luvulla? Nokkahuilulla voi beatboxata ja sillä voi soittaa myös pop-musiikkia - Nokkahuiluguru-konseptissa Saunamäen tarkoituksena on hämmästyttää ihmisiä kuin taikuri tempuillaan tuomalla esiin nokkahuilun positiivisia ominaisuuksia.
Jyväskylän pääkirjaston Unonsalissa toteutettava konsertti järjestetään Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston tuella.
コメント