top of page

Blockflöjtfrossa Tukholmassa

Päivitetty: 21. lokak. 2019

Vuosittain eri instrumentteihin keskittyvä frossa-tapahtuma (suom. horkka) järjestetään Tukholman keskustassa meren äärellä Musikaliska-talossa. Musikaliska on Ruotsin ensimmäinen konserttisali, joka sijaitsee Nybrokajenilla Kungsträdgårdenin lähistöllä. Tänä vuonna tapahtuma keskittyi ensimmäistä kertaa nokkahuiluun, ja tapahtuman järjestäjänä toimi tunnetumpien Länsmusikenin ja RUM Stockholmim lisäksi vastaperustettu Blockflöjtspedagogerna-yhdistys.

Koko päivän kestänyt nokkahuilutapahtuma piti sisällään Ronnie Larssonin, Heidi Rohlin Westlinin ja Göran Månssonin vetämiä yhtyesoittopajoja eri tyyleillä (mm. barokki ja renessanssi, kansanmusiikki, nykymusiikkiefektit), soitinnäyttelyn, tietoa soitinhuollosta, Dan Laurinin soivan kertomuksen uransa eri vaiheista sekä tietenkin konsertteja.

Aamupäivällä Musikaliskan hienolle ja suurelle lavalle pääsivät ruotsalaisten musiikkikoulujen nokkahuiluyhtyeet. Esitykset olivat huolella valmistettuja ja barokin ja renessanssin musiikin lisäksi ne sisälsivät elementtejä myös kansanmusiikista ja popista. Esiintyjät olivat tulleet paikalle jopa toiselta puolelta maata ja heitä oli yhteensä yli 200!

Iltapäivän pääkonsertissa lavan valtasivat kokeneet crossover- ja kansanmuusikot Claudia Müller ja Göran Månsson Frispel-yhtyeensä kanssa. Barokin soittamisesta vastasivat Kungliga Musikhögskolanin nokkahuilunsoiton professori Dan Laurin ja hänen vaimonsa, cembalisti Anna Paradiso Laurin. Nuori tähti Per Gross soitti erittäin vakuuttavasti Van Eyckiä ja Andriesseniä. Kansanmuusikko Kim Persson hauskuutti yleisöä nokkahuiluun liittyvällä standup-esityksellä.

Tapahtumassa oli lämmin, yhteisöllinen henki kuten nokkahuilistien tapaamisissa yleensä. Ruotsissa tämä jotenkin vielä korostui, ja meidät suomalaisetkin otettiin avosylin vastaan. Kaikki osallistujat pitivät suuressa arvossa ruotsalaisen nokkahuilismin grand old mania, tai paremminkin “Blockflöjtspappaa” Clas Pehrssonia. Kyllä tienraivaajilla on suuri vaikutus kulttuurin syntymiseen ja sen säilymiseen! Suomessa pioneerityötä nokkahuilun hyväksi ovat tehneet mm. Egil Cederlöfin ja Rabbe Forsman.


Yhtyepaja

Dan Laurin esiintyy

Loppukonsertin tunnelmia

Asiasanoja: Heidi Rohlin-Westlin Clas Pehrsson vanha musiikki nokkahuilu Tukholma Anna Paradiso Laurin Musikaliska Nybrokajen 11 Claudia Müller Ronnie Larsson Egil Cederlöf Rabbe Forsman Frispel nykymusiikki Per Gross Göran Månsson Dan Laurin kansanmusiikki

16 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page